top of page

İstanbul-Vancouver-Montreal Üçgeninde Sanatın Hayata Dokunan Parçası: Mere Phantoms

İstanbul-Vancouver-Montreal Üçgeninde Sanatın Hayata Dokunan Parçası: Mere Phantoms


The Grief Conservatory houses hybrid expressions of grief in the form of intricate paper cut-outs projected on the gallery walls using custom LED lights. A number of these lights are mobile and allow the audience to walk around animating the shadows in their own way.

This installation was created for Spectral , Museum of London, Ontario. October 8 2022 - January 15 2023

Photo Credit : Ahmet Dervish


Montreal’de yaşıyorsanız mutlaka Plato’dan geçiyorsunuzdur. Size uğramanızı tavsiye edeceğimiz troplikal renkleriyle dikkat çeken seramik atölyelerinden Atelier Make ‘e uğrayıp bir parça almalısınız. Neden mi? Çünkü, göğsümüzü kabartan, kendiyle barışık ve sanatlarında yaşamı derinden hisseden sanatçılar Maya Ersan ile Jaimie Robson’un sadece bu malzemeyle de sınırlı olmayan bir sanat aşkları var. Şimdi arkanıza yaslanın ve elinize bir keyif çayı alın, sizi harikalar diyarına, geleneksel gölge tiyatrosunun güncel sanatla birleştiği bir diyara davet ediyoruz.


Sanatçılarımız Mere Phantoms adı altında bizi, mekan içine kurulan, çocuksu, uzaktan dantel gibi görünen, el-işi kesim kağıttan masalsı sahnelerle anlatılan, siyah beyaz, sinemaskop yansımalar içinden kendimizi yaşayacağımız bir deneyime çağırıyor. Sanat dünyasında etkileşimsel yerleştirmeler (Interactive Instalations) olarak ifade ettiğimiz bu sanat karşılaşmaları, performans sanatlarından gölge-tiyatrosu geleneğini çağdaş sanata taşıyan ender uygulamalardan.


Bu hafta, Turquebec blog sayfamızın ilk röportajını, gölge-sanatı deneyimi üzerine çalışan Maya ve Jamie ile sanatlarını nasıl gerçekleştirdiklerini konştuk.


Turquebec: Sevgili Maya, hoş geldin sayfamıza :) Bize kısaca kendinden ve sonrasından da Jaimie ile yol arkadaşlığınızdan bahseder misin lütfen?


Maya: Merhaba, hoşbulduk :)

İstanbul'da doğdum, çocukluğum İstabul ve Kıbrısta geçti, ortaokul ve liseyi de İstanbul'da okuduktan sonra üniversiteyi Vancouver'da Emily Carr'da okudum. Seramik, animasyon ve Karışık teknik (mix-media) okudum. Orada Jaimie ile tanıştık, kendisi Victoria'dan. Ben üniversiteden sonra bir süre Vancouver'da ardında Banff'ta sanat projelerinde çalıştım, bir yandan da atölye pratiğime devam ettim. 2004-2008 arası daha İstanbul'da geçti. İKSV'de yoğun olarak çalıştığım bir dönem de oldu. Gölge işleri aslında İstanbul'da doğdu. 2009'dan itibaren Montreal'de yaşamaya başladığım dönemde çok deneysel işler ürettim hep gölge ile oynayan. 2012'den bu yana da Jaimie ile daha yoğun ve düzenli bir şekilde işler üretiyoruz. Komik ama tam da üniversitede okuduğumuz işi yapıyoruz! Seramik ve Mix-media.


Kısaca Atelier Make de 2011'de şekil aldı. Daha tradisyonel anlamda işleyen bir seramik atölyesi. Fonksiyonel işler tasarlayıp, üretip satıyoruz, ders veriyoruz. 2014'te Platodaki halen bulunduğumuz atölye/butiğe taşındık. O zaman'dan bu zaman'a atölye büyüdü tabi, artık bir ekip olarak çalışıyoruz.


Mere Phantoms 'un Gölge işlerini nasıl tarif edersin?

Mere Phantoms ile Gölge'ye, kendi gölgemize ve bir obje üzerine ışık yansıtarak oluşturduğumuz gölgelere ilkel ve içgüdüsel bir bağımız var, bu doğal etkileşimden yola çıkarak gölge tablosu olarak tarif edebileceğimiz işler üretiyoruz.


Son olarak serginizin konusundan ve izleyicilerinizden gelen yorumlarla ilgili ufak bir anektot varsa anlatır mısın?


Son Sergimizin konusu Yas. Grief Conservatory adı altında sergileniyor. Aslında ilk duyulduğunda çok karanlık bir konu imiş gibi gelse de sergideki işler karamsar değil. Yas kaçınılmaz olduğu kadar da sarsıcı bir deneyim. Bu bana çok enteresan gelen bir ikilem. Neredeyse kesinlikle yaşanacak bir deneyime hazlanmanın imkansız olması çok derin ve karmaşık bir duygusal alan oluşturyor. Sevdiğiniz, yakınınız için bir mezar, bir sunak, bir anıt hayal edebilseniz neye benzerdi sorusunu merkez alan bir çalışma. Kişinin içinde yaşadığı Yas'ın, kelimelerle ifade etmekte güçlük çektiğimiz duyguların, görsel bir hayali.


İzleyenler, deneyimleyenlerden gelen yorum, genelde işin onları ne kadar içine aldığı ile ilgili. İnsanın dahe ziyade içgüdüsel olarak algıladığı, kendi içinde yaşayabildiği bir deneyim.


Çok teşekkür ederiz sevgili Maya, bize zaman ayırdığın ve kendi içimize dönebileceğimiz, bize yalnız olmadığımızı hissettiren iyileşirici bir yas çalışması ekseninde herkesi içine alan, bir kollektif hafıza ve deneyim alanını bize ve okuyucularımıza açtığın için.


Maya ile Jamie'nin Mere Phantoms adı altında ürettikleri Yas Konservasyonu temalı sergi, 8 Ekim 2022-15 Ocak 2023 arası Museum of London, Ontario 'da izlenebilir.


22 views0 comments

Comments


bottom of page